namaz
namaz sitesi menü

Dilenciye Para Vermek ve Verilen Paranın Hükmü

İslam'a göre dilenmek ve dilenmeyi bir kazanç kapısı haline getirmek doğru değildir. Dilenmenin uygun olmadığı konusunda çeşitli hadisler bulunur. Peki dilenmek değilde, dilenciye para vermek veya dilenciye verilen paranın hükmü nedir, caiz midir yoksa sevap mıdır? Bir de "Dilenci için bir hak vardır, at üzerinde olsa bile" (Ebu Davud) diye bir hadisi şerif bulunur. Buna göre her dilenene bir şey vermek zorunda mıyız.

REKLAM

Öncelikle dilenciye para vermek ile sadakayı hatta zekatı hiç birbirine karıştırmamak gerekir. Zekat İslamın şartları arasındadır ve durumu iyi olanların vermesi mutlaka gerekir. Yukarıda yazdığımız hadiste geçen "dilenci" olarak kimi görmemiz gerekir. Günümüzde dilenen herkesin acaba ihtiyacı var mı, yok mu bunu bilemeyiz. Ama tabi ki hadislerde ve ayette isteyeni geri çevirme denmektedir. Bunun için dengeyi iyi bulmamız gerekir.

"El açıp isteyeni de sakın boş çevirme!" (Duha suresi, 10. ayet)

Dengeyi bulmak

Ayet ve hadislerde gördüğümüz gibi dinimiz, yardım etmeyi emreder. Burada önemli olan yardım edecek gücümüz var mı ve dilenen kişinin ihtiyacı var mı? Duha suresi 10. ayette "El açıp isteyeni de sakın boş çevirme!" diyor, ondan bir önceki 9. ayette de "O halde sakın yetimi ezme!" demektedir. Bu ikisini okuduğumuzda yetimin mutlaka ihtiyacı vardır, yardıma muhtaçtır. Dolayısıyla onu boş çevirmeyerek mutlaka elimizden geldiği kadar yardım etmek gerekir. Bunu yapmak elbette sevaptır.

Fakat dilenciliğin bir meslek haline geldiği şu zamanda ihtiyaç sahibini ayırabilmek zordur. Her zaman her yerde karşımıza çıkan bizden yardım isteyen dilenciler bulunmakta. Bir anda "Allah rızası için bir yardım eder misiniz" diyerek el açan birini görebiliyoruz. İşte burada kalbimize, hissiyatımıza göre bir denge oluşturabiliriz belki. Dilenen kişinin durumuna göre karar verebiliriz.

Gerçekten ihtiyaç sahibi olduğunu hissettiğimiz birine yardım etmek sadaka yerine geçecektir inşallah. Bir Müslüman aynı zamanda kandırılmamalıdır. Örneğin dilenen bir kişinin durumunu biliyorsunuz ve ihtiyacı olmadığına kanaat getirdiyseniz ona bu durumu uygun bir şekilde anlatmalısınız. Bazen dilenen birinin bizden zengin olduğunu haberlerden veya çevremizden öğrenebiliyoruz. Bazen de sakat numarası yaparak insanların merhamet duygusunu sömürmek suretiyle dilencilik yapanları görüyoruz.

İşte insan bunları gördükçe kendini kandırılmış hissediyor ve dilencilere yardım etmek, para vermek istemiyor. Aslında burada en büyük günah insanları kandırarak dilencilik yapanlarındır.

Bir de kıstas ölçüsü olarak kişinin fiziksel durumunu göz önüne alınabilir. Örneğin hiç bir engeli olmayan delikanlı birinin çalışabilecek imkanı varken dilenmesi ne kadar doğrudur. İnsanlarında ona yardım etmesi, para vermesi ne kadar doğrudur.

Zekat

İslamın şartlarından olan zekat tam olarak yerine getirilse inanın ihtiyaç sahibi insan neredeyse kalmaz zaten. Bilindiği gibi Zekat maddi durumu iyi olan herkesin, her sene fakir veya muhtaçlara verilmesi gereken sadakadır.

"Zekat vermeyene Allahü teâlâ lanet eder." (Nesai)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir