namaz
namaz sitesi menü

Namaza Başlamanın Yolları

İlk önce şunu sormak gerekir aslında "Namaza başlamak için bir yol, bir neden gerekli mi?" Eğere Allah'a iman etmişsek, Kur'an'a inanıyorsak, Hz. Muhammed'in (Sav) peygamberliğine şahitlik ediyorsak; namaza başlamak için yol aramamalı, Allah'ın emirlerine uyarak namaza başlamalıyız. Biz bu yazımızda sadece Ayetler ve hadisler ile namaza başlamanın yolları ve nedenlerini paylaşmak istedik.

1. Yaratılış gayemizdir

Dünyaya geliş amacımız kulluktur, kulluğun en önemli vazifesi ibadettir, ibadetin de en üstünü namazdır.

"Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım" (Zariyat Suresi, 56. ayet)

REKLAM

2. Allah'ın emridir

İnsanların namazı kılıp Allah’ın hükmüne boyun eğmeleri istenmiştir. Dini hükümler içinden özellikle namaz bedeni ibadetlerin en önemlisidir.

"Namazı kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle beraber rükû edin." (Bakara Suresi, 43. ayet)

"Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür." (Bakara Suresi, 110. ayet)

3. Namaz bir ödevdir

Namaz belli vakitlerde müminlerin üzerine farz kılınış bir ödevdir.

"Namazı bitirince de ayakta iken, otururken ve yatarken Allah’ı anın. Güvenlik içinde olduğunuzda namazı gerektiği gibi kılın. Şüphe yok ki namaz, müminler üzerine vakitleri belli olarak yazılmış bir ödevdir." (Nisa Suresi, 103. ayet)

4. Allah'ı anmaktır, Allah'a şükretmektir

Bizi yaratan Allah'ı devamlı (günde 5 vakit) hatırlamak, anmak ve bize verilen nimetler için şükretmektir.

"Öyle ise siz beni (ibadetle) anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin; sakın bana nankörlük etmeyin!" (Bakara Suresi, 152. ayet)

"Bunlarda kendileri için içecekler ve başkaca yararlar da vardır. Hâlâ şükretmeyecekler mi?" (Yasin Suresi, 73. ayet)

5. Kötülüklerden uzaklaşmaktır

Namaz kılan namaza devam eden bir mümin haramlardan, günahlardan sakınmaya başlar, onlardan uzaklaşır.

"Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayasızlıktan ve kötülükten meneder. Allah’ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir." (Ankebut Suresi, 45. ayet)

6. Yardım dilemektir

Yardım dilenecek ilk yer Allah'tır. İhtiyacımız olsun olmasın Allah'tan yardım dilemek için en önemli ibadet namaz ve duadır

"Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki Allah sabredenlerle beraberdir." (Bakara Suresi, 153. ayet)

7. Allah'tan korkmaktır

Allah korkusu insanı kötülüklerden uzaklaştıran, Allah’ın sevgisini ve rızasını kazanmaya vesile olan, insanın kurtuluşunu sağlayan bir korkudur.

"Namazı dosdoğru kılın ve Allah’tan korkun (diye de emredildik). O, huzuruna varıp toplanacağınız Allah’tır." (En'am Suresi, 72. ayet)

8. Namaz af dilemektir

Namaz günahların affına vesile olur.

"Gizli bir şey konuşmanızdan önce sadakalar vermekten çekindiniz mi? Bunu yapmadığınıza ve Allah da sizi affettiğine göre artık namazı kılın, zekâtı verin Allah’a ve Resûlüne itaat edin. Allah yaptıklarınızdan haberdardır." (Mücadele Suresi, 13. ayet)

"Mümin kul namaza durduğunda günahları başının üzerine konulur. Bu günahlar, hurma ağacının dalları / yapraklarının sağa-sola dağılıp döküldüğü gibi, dağılıp dökülür." (Hadisi şerif; Taberani)

9. Namaz kılmamak günahtır

Farz namazı terk etmek büyük bir günahtır.

"Onlarla (kafirlerle-münafıklarla) bizim aramızdaki ahit (fark), namazdır. Her kim onu terk ederse, küfretmiş olur." (Hadisi şerif; Tirmizi)

10. Rızık ve berekettir

Namaz kılmak Allah'ın birihtacı değil, insanların bir ihtiyacıdır. Namaz kılmak rızıklanmayı istemektir.

"Ailene namazı emret; kendin de ona sabırla devam et. Senden rızık istemiyoruz; (aksine) biz seni rızıklandırıyoruz. Güzel sonuç, takvâ iledir." (Taha Suresi, 132. ayet)

11. Kurtuluşa ermektir

Namaz kılarak bu dünyada ve ebedi dünyada Allah'ın lutüflarından yararlanmayı ve kurtuluşa ermeyi istenmektedir.

"Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz." (Hac Suresi, 77. ayet)

12. Manevi kazançtır

Namaz kılmak dünyevi ve ebedi bir kazanç sağlamaktır.

"Allah’ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah için) gizli ve açık sarfedenler, asla zarara uğramayacak bir kazanç umabilirler." (Fatır Suresi, 29. ayet)

Namaz ile ilgili bazı ayetleri ve hadisleri yazarak namaza başlamanın yolları ve nedenlerini sizler için Kur'an ve Sünnet ışığında aktarmaya çalıştık. Daha detaylı olarak ayetlerin tefsirlerini inceleyebilirsiniz. Bunun haricinde namaz ile ilgili videolar izleyebilir, kitaplar okuyabilir ve namaz kılan dostlarınızla vakit geçirebilirsiniz.

Kişinin çevresi namaz başlamak için çok önemli. Çoğu insan namaza başlar ama bir müddet sonra namazı aksatır ve sonra da bırakır. Bunun en büyük nedeni kişinin çevresidir, yaşadığı ortamdır.

Namaza başlamak için ayrıca bakabilirsiniz: Namaza nasıl başlanır

Allah hepimizi namaz kılan ve namaza devam edenlerden eylesin inşallah. Namaz Sitesi.

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir