namaz
namaz sitesi menü

İfk Hadisesi (İftira Hadisesi) Nedir

İfk demek kelime anlamı olarak, "bir şeyi birine yükleme", "yalan", "iftira" demektir. İslam tarihinde İfk Hadisesi ise Hz. Aişe (ra) Validemize münafıklardan Abdullah bin Übeyy tarafından atılan iftira olayıdır. Bu iftira hadisesi Kur'an-ı Kerim'de Nur suresinde de geçmektedir. Ayrıca bizzat Hz. Aişe validemiz tarafından da anlatılmıştır.

Hz. Aişe (ra) validemize atılan bu iftirayı yani İfk hadisesini başlıklar halinde özetlemeye çalıştık;

REKLAM

Hz. Aişe'nin unutulması

Hz. Peygamber bir sefere çıkacağı zaman eşleri arasında kura çeker, kime düşerse onu beraberinde götürürmüş. Beni Müstalık Gazvesinde kura Hz. Aişe'ye çıkmış ve onu götürmüştü. Gazveden dönerken Hz. Aişe, sabaha karşı tekrar hareket edileceği sırada ihtiyacını gidermek üzere konakladıkları yerden biraz uzaklaşır. Döndüğünde gerdanlığımın kopmuş olduğunu fark eder ve dönüp gerdanlığını aramaya başlar. Gerdanlığını bulur fakat epey vakit kaybettiğinden konaklama yerine geldiğinde ordunun hareket ederek oradan gittiğini görür. Hz. Aişe bir yere giderken devenin hörgücü üzerine konan ve hevdec denilen yerde seyahat ediyormuş. Bundan dolayı ordudakiler Hz. Aişe'nin devenin üzerindeki hevdecde olduğu zannetmişler.

Hz. Aişe validemiz de ordunun peşinden gidip kaybolma düşüncesinden korktuğu için, olduğu yerde beklemeye başlamış ve ordunun onu bulmak için tekrar aynı yere geleceklerini düşünmüş. Hz. Aişe burada beklerken uyuya kalmış.

Daha sonra kafileden geri kalanları toplayan ordunun artçılarından denilen Safvan bin Muattal kamp yerini temizlerken Hz. Aişe’yi fark eder ve onu uyandırarak devesine bindirip orduya yetişmek için giderler. Safvan kendisi önde yürüyerek gittiğinden epey bir zaman sonra orduya yetişir.

İftiranın atılması

Münafıkların başı olan ve Müslümanlığı istemeyerek kabul ettiği için münafıkların başı sayılan Abdullah bin Übeyy, Hz. Aişe validemizi getiren Safvan'a bu kimdir diye sormuş, Safvan'da "Aişe" dir demiştir. İşte bu hadiseyi gören münafıklar iftira için bir fırsat bulmuşlardı.

Abdullah bin Übeyy hemen başladı ve şöyle dedi;

"Vallahi" dedi, "ne Âişe, o adamdan dolayı kurtulur, ne de o adam, Âişe'den dolayı kurtulur."

Bunun haricinde de başka alçakça laflae etti ve ordugah, Abdullah bin Übeyy 'in yaptığı bu iftiralar ile çalkalandı.

"İşte Peygamberinizin hanımı bir adamla sabahladı." diyerek alçakça iftiralarına devam etmiştir.

Atılan bu fitne, dedikodu ve iftiralar ile orduda bir huzursuzluk başlamıştır.

Hz. Aişe'nin iftirayı duyması

Hz. Aişe atılan bu iftiraları ilk başlarda duymamıştır, bunlardan haberi yoktur. Gazve dönüşü hastalanarak bir ay kadar yatan Hz. Aişe, Hz. Peygamber'in (Sav) odasına seyrek uğramasından bir şeyler olduğunu anlamıştı. Hz. Aişe 20 gün kadar sonra teyze kızı Ümmü Mistah’tan bu ağır iftirayı işitmiş ve çok üzülmüştü. Hatta tekrar hastalanmış ve Hz. Peygamber’den (Sav) izin alarak babasının evine gitmişti. İşittiği bu iftiraları bir de ailesinde dinleyince iyice hastalandı ve çok üzüldü.

Peygamber Efendimiz (Sav) aslında eşi Hz. Aişe'nin böyle bir isnaddan uzak olduğundan emindi. Fakat böyle bir iftiranın yayılması kendisini son derece üzmüştü ve Hz. Aişe'ye karşı ister istemez biraz tavrını değiştirmişti. Bir müddet sonra Hz. Aişe validemizin yanına giderek;

"Ey Aişe! Hakkında bana birtakım sözler ulaştı. Eğer suçsuzsan, Allah seni temize çıkaracaktır." buyurdu.

Peygamberimiz'e (Sav) Vahyin Gelmesi

Hz. Peygamber (Sav) bu olaylar konuşulduğunda zamanını çoğunu evinde geçiriyor ve bir vahyin gelmesini bekliyordu. Bir gün evindeyken Peygamber Efendimiz'e (Sav) vahiy geldi. Peygamber Efendimizin vahiyden sonra sevincinden tebessüm ederek Hz. Aişe'ye şöyle dedi;

"Müjde ey Âişe! Yüce Allah, seni kesin olarak tebrik etti! Yapılan iftiradan beri ve uzak kıldı." (Hadisi şerif; Müslim)

İşte bu İfk hadisesi için inen ayetler Nur Suresi 11. ayetten 20. ayete kadar olan ayetlerdir. İfk Hadisesi ayetleri diğer yazımızda tek tek verilmiştir. Bu ayetlerin meali ve tefsiri için bakabilirsiniz; İfk hadisesi ayetleri

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir