namaz
namaz sitesi menü

Zuhri Ahir Namazı

Zuhri ahir namazını cuma namazından biliyoruz ve bu namaz cuma namazından sonra kılınan bir namazdır. Cuma namazı, cuma günleri öğle vaktinde kılınan farz bir namaz olduğu için, o vaktin öğle namazı kılınmaz. Onun yerine yani öğle namazının 4 rekat farz namazı yerine kılınan bir namaz olarak bilinir. Zuhri ahir namazının kılınıp kılınmaması gerektiği konusunda farklı görüşler bulunur.

Zuhri ahir namazı kısaca "son öğle namazı" anlamına gelir ve cuma namazı içine dahil olan bir namaz değildir.

İslam alimleri, Cuma namazının sahih olmaması ihtimalini düşünerek, o günkü öğle namazının yerine geçmesi adına kılınan bir namazdır. Cuma namazı sahih olmuş ise de zuhi ahir namazı kazaya kalmış bir öğle namazı yerine geçer.

REKLAM

Cuma namazı 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınır. Cuma namazı bittikten sonra kılınanan 4 rekat zuhr-i ahir namazı ve 2 rekat öğle vaktinin sünneti de nafile namazdır, isteyenler kılar.

Bazı İslam alimleri ise, Hz. Peygamber, sahabe ve ilk dönemlerden gelen rivayetler arasında böyle bir namaz bulunmadığından bahsederek zuhr-i ahir namazı kılmayı bidat kabul etmişler ve bu namazın kılınmaması gerektiğini söylemişler. Bu görüşe göre, şüpheye göre ibadet makbul değildir, belki cuma namazı sahih olmamıştır düşüncesiyle zuhri ahir namazı kılmanın doğru olmayacağını söylemektedirler.

 

Zuhri ahir namazı nasıl kılınır

- Cuma namazı bittikten sonra 4 rekat olan Zuhr-i ahir namazı, öğle namazının farzı gibi kılınır,

- Niyet şöyle edilir; "Vaktine yetişip kılamadığım son öğle namazının farzını kılmaya",

- Niyet ettikten sonra cemaat olmadan, tek olarak öğle namazı gibi kılınır.

Öğle namazı nasıl kılınır sayfamıza bakabilirsiniz

 

Diyanet Fetvası

Bu konudaki tartışmalara Din İşleri Yüksek Kurulu Kararı şöyle bir fetva gelmiş; bir yerleşim biriminde birden fazla yerde Cuma namazı kılınabileceğine. Böyle olunca, her bir camide kılınan cuma namazının ayrı ayrı geçerli olması, bu yönden aralarında bir fark gözetilmemesi esas olup cuma namazı kılanların ayrıca zuhri ahir (son öğle namazı) kılmaları gerekmez. Ancak cuma namazına dâhil olmadığını bilerek, bu namazı kılmak isteyenler için de bir sakınca söz konusu değildir.

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir