namaz
namaz sitesi menü

Oruç Ne Zaman

2020 yılında ramazan ayı başlangıcı yani ilk oruç ne zaman tutulacak. Bilindiği gibi  İslamın 5 şartından bir tanesi de ramazan orucu tutmaktır. Bu yılgeçen yıla göre 10 gün daha erken tarihe gelen ramazan başlangıcı, ilk sahur, ilk oruçlu olacağımız gün hangisidir? Kaç gün oruç tutulacak ve ilk teravih hangi gün kılınacak?

Diyanetin takvimine göre 24 Nisan 2020 Cuma Günü Ramazan’ın başlangıcıdır. Son oruç ise 23 Mayıs Cumartesi gününe denk gelmektedir. Ertesi gün 24 Mayıs 2020 Pazar Günüde Ramazan bayramıdır.

REKLAM

Buna göre her yıl sabırsızlıkla beklenen, on bir ayın sultanı Ramazan ayı ve ilk oruçlu olacağımız gün 24 Nisan Cuma günüdür. İlk sahura 23 Nisan Perşembe gecesi kalkılacaktır. Sahur yapmak oruç için önemlidir çünkü özellikle yaz aylarına denk gelen ramazan günlerinde günler uzun olmakta, iftar vakti geç olmaktadır. Hem oruçlu iken ayıf düşmemek hem de sahur sevabı kazanmak için sahur yemeği bizzat Peygamber Efendimiz (sav) tarafından tavsiye edilmiştir.

"Sahur yemeği yiyin, zîra sahurda bereket vardır." (Buhari)

 

İlk Teravih ne zaman

Teravih namazı ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan sünnet bir namazdır. Genellikle cemaatle camilerde kılınır, bunu fazileti daha fazladır. Ramazan ayının başlamasından 1 gün önce teravih başlar. Bu yıl ilk teravih namazı 23 Nisan 2020 Perşembe akşamı kılınacaktır.

"Ramazan orucu farz, teravih sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur." (Nesai)

Bakınız: Teravih namazı nasıl kılınır

Not: Bu yıl Korona virüs salgını dolayısıyla ramazan ayında camiler kapalı olacak, dolayısıyla teravih namazları camilerde cemaatle kılınamayacak. Ama teravih namazları tek başınada kılınabildiği için Müslümanlar namazlarını evlerinde kılabilcekler.

 

Bu yıl kaç gün oruç tutulacak

Ramazan ayında ilk oruçlu olacağımız günden itibaren toplam 30 gün oruç tutulacaktır.

"(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin." (Bakara Suresi, 185. ayet)

Oruç tutmanın önemi ile ilgili hadisler

"Oruç tutunuz sihhat bulunuz" en bilinen hadistir. Gerçekten de oruç belkide insan vücudunun sağlık açısından bir sene boyunca dinlenme zamanıdır. Oruçlu olduğumuz günlerde vücudumuz dinleniyor. Orucun sağlık için çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, ramazan ayının vücut için çok iyi bir fırsat olduğunu söylüyor.

Sağlık açısından faydalarının yanı sıra manevi rahatlığı da pek çoktur. İlk olarak yazımızın başında da yazdığımız gibi İslamın şartlarındandır. İnanan kişi oruçun farz olduğunu bilerek ve inanarak ramazan orucunu tutmalıdır. Ramazan ayı girdiğinde cennetin kapılarının açıldığı, cehennemin kapılarının kapandığı ve şeytanların da zincire vurulurduğu hadisi şerif ile anlatılmaktadır.

"Allahü teâlânın, gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofrası, ancak oruçlular içindir." (Taberani)

"Ramazan gelince, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istiğfar etmelerini emreder." (Deylemi)

Ramazan ayısadece oruç değil bir çok ibadet bakımından bir fırsattır, bunula ilgili blog yazımızı da okuyabilirsiniz; Ramazan Ayına Girerken

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir