namaz
namaz sitesi menü

El Öpmenin Dinimizdeki Yeri

El öpmek özellikle bizim toplumuzda yerleşmiş bir örf ve adettir. El öpmek; sevgi ve saygının bir ifadesi olarak yapılan harekettir. Küçükler büyüklerin elini öperek alınlarına götürmeleri bu sevgi ve saygının göstergesidir. Peki el öpmenin dinimizdeki yeri nedir acaba, bunun bir hükmü var mı, el öpmek caiz mi, sünnet mi?

REKLAM

Fıkıh kitaplarında el öpmenin dinen bir hükmünün olduğu yazmamaktadır. Bununla ilgili el öpmek sevaptır veya el öpmek günahtır diye bir fetva verilmemiştir. Ama hadis-i şeriflerden Sahabelerin, Peygamber Efendimiz'in (Sav) elini öptükleri rivayet edilmektedir. Ayrıca yine İslam alimleri anneye, babaya, yaşlılara, hürmeti hak eden kişilere karşı el öpmenin doğru bir davranış olduğunu söylerken; menfaat, zenginlik, makam, mevki gibi çıkarlar için el öpülmesinin veya el öptürülmesinin mekruh olduğunu söylemişlerdir.

Peygamber Efendimiz'in (Sav) yanına gelen iki Yahudi kişi Hz. Peygambere (Sav) sorular soruyorlar. Sorularına cevap alınca da Hz. Peygamberin (Sav) elini öpüyorlar. (Tirmizi)

Hadislere bakıldığında Hz. Peygamberin (Sav) elini öptürdüğü anlaşılmış, sahabeler sevgilerinden ve hürmetlerinden dolayı Hz. Peygamberin (Sav) elini öpmüşlerdir. Burada bir ibadet etme düşüncesiyle el öpme yoktur ve Müslümanların da bunu bilmesi önemlidir.

Kimlerin eli öpülür

Yukarıda da yazdığımız gibi küçükler büyüklerin elini öperler. Ergenlik çağına gelmiş birinin dedesinin, ninesinin, anne ve babasının, abi ve ablasının, amca, hala, dayı, teyze gibi akrabalarının elini öpmesi caizdir.

Ama bazı konularda İslam alimleri ihtilafa düşmüşlerdir. Ergenlik çağını geçmiş birinin artık mahreme dikkat etmesi gerektiğinden el öpmesi konusunda da bu geçerlidir. Örneğin damadın kayın validesinin elini öpmesi konusunda farklı görüşler vardır.

Fıkıh kitaplarında bir kadın ve erkek kendisine nikah düşen birinin elini öpemez yazmaktadır. Erkek için kayın validesi ile nikah düşmeyeceği için (bakınız: Nisa suresi/23) elini öpebilir fakat eğer kişi kayın validesinin elini öperken bir şehvet hissi, nefsi duyguları uyanıyorsa bu caiz değildir, hatta karısı ile nikahı da tehlikeye girmektedir. Dolayısıyla erkekte bu durum oluyorsa, kayın validesinin elini öpmemelidir.

Kısaca kişiler arasında mahremiyeti varsa el öpmek, tokalaşmak caiz görülmemiştir. El öpmenin dinimizdeki yeri; el öpme ile ilgili bir emir veya tavsiye yoktur. Sevgi ve hürmetten dolayı mahremiyet kurallarına uyarak büyüklerin eli öpülebilir.

"Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren analarınız, süt bacılarınız, eşlerinizin anaları, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı. Eğer onlarla birleşmiş değilseniz (evliliğiniz son bulduğunda) kızlarını almanızda size bir sakınca yoktur. Kendi sulbünüzden olan oğullarınızın eşleri ve iki kız kardeşi birden almak da size haram kılındı; ancak geçen geçmiştir, Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir." (Nisa suresi, 23. ayet)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir