namaz
namaz sitesi menü

Resim Bulunan Yerde Namaz Kılmak

Namaz kılacağımız yerde, önümüzde veya arkamızda resim olmasının dini hükmü nedir? Günümüz yaşamında evlerimizin, işyerlerimizin duvarlarında, masalarında resimler bulunabiliyor. Biz de bu yerlerde namaz kılıyoruz. Bu nedenle merak edilen bir konu resimli yerde namaz kılmak caiz mi, resim bulunan bir odada namaz kılmak günah mı, mekruh mu? Ayrıca namaz kılarken karşımızda bir resim varsa onu ters çevirmek veya kapatmak gerekir mi?

REKLAM

İlk olarak şunu bilmek gerekir namazın rükunlarından yani şartlarından bir durum değildir. Örneğin namaz kılmak için kıbleye dönmek nasıl farz ise ve biz bu farzı yerine getirmezsek namaz kabul olmaz. Veya namazın içinde olan farzlardan nasıl ki secde namazın farzı ise namazda secde yapmazsak namaz kabul olmaz. İşte böyle bir durum değildir. Namaz kılınan yerde resim olması namaza engel bir durum değildir, namazı bozmaz. Ama mekruh olan bir durumdur. Mekruh demekte bilindiği gibi olmaması, yapılmaması daha iyi olan bir durumdur.

Hadisler

Hz. Âişe’nin, üzerinde tasvirler bulunan bir perdesi vardı ve Peygamber Efendimiz (Sav) bunu görünce şöyle dedi;

"Şu perdeyi karşımdan kaldır, üzerindeki tasvirler namazda iken hep bana görünüp duruyor." (Buhari)

Peygamber Efendimiz (Sav) bir başka hadisinde ise;

"Melekler, içerisinde köpek ve resim/heykel bulunan eve girmezler" (Buhari)

demiştir. Fakat burada İslam alimleri tarafından hadiste yer alan uyarının, daha ziyade tapınmak veya tazim göstermek amacıyla evlerde bulundurulan fotoğraf, resim ve heykeli kapsadığı ifade edilmiştir. Hz. Peygamber’in (Sav) söz konusu tasvirler, resimler nedeniyle namazı yeniden kıldığına dair bir kayıt bulunmadığı da ifade etmişlerdir ve resimli yerde namaz kılmak yalnızca mekruh görüşünü belirtmişlerdir.

Özetle

Namaz kılarken, kıble tarafında yani önümüzde özellikle canlı insan resimlerinin bulunması mekruh görülmüştür. Resimlerin arka tarafta bulunması da mekruh sayılır fakat bunun keraheti nispeten daha azdır. Her halükarda bu resimler olsa da namaz kılmaya engel değildir, namazı bozmaz.

Mekruh olmasının sebebi de namaz kılacak kişinin önünde bir resim varsa o resim kişinin dikkatini dağıtır, o resme bakarak namazda gereken hüşu sağlanamaz. Bu durumda namaz kılacağımız zaman özellikle kıble tarafında gözümüze takılacak bir resim olmaması çok daha doğrudur. Eğer varsa resim çerçevesini, tabloyu çevirebiliyorsak çevirmeli veya kapatabiliyorsak kapatmalıyız.

Canlılara ait olmayan resimlerde ise böyle bir kerahet söz konusu değildir. Manzara resmi, doğa resmi, güneş, ağaç, evler, çiçek resimleri gibi resimler canlı resimler gibi değillerdir. Yine de bu gibi resimler namaz kılan kişinin dikkatini dağıtacaksa mekruh sayılır.

Bir Müslüman namaz kılarken aklından hiç bir zaman başka bir şeye ibadet etmek geçmez. Önünde bir resim olsa da aklı ve gönlü Allah'a ibadettir. Fakat İslam düşmanları böyle durumları kötüye kullanabiliyorlar. Örneğin bir Müslüman namaz kılarken bir marka logosunun tam önünde namaz kılıyordu ve İslam düşmanları onu kötü yorumlayarak çok çeşitli söylemlerde bulundular. Bu nedenle bunlara mahal vermemek adına her zaman ve her yerde dikkat etmemiz gerekir.

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir