namaz
namaz sitesi menü

Kimlerin Duası Kabul Olmaz

Bilindiği gibi Dua, kişinin Allah'a yönelerek isteklerini arz etmesi demektir. Bir anlamda dua etmek, Allah ile kul arasındaki iletişim şeklidir. Dua bir ibadettir, hatta ibadetlerin özüdür. "Dua, ibadetin özüdür" (Hadisi şerif; Tirmizi). Dini yönü zayıf olan bir insan bile Allah'a dua eder. İnsanlar dualarının kabul olmasını isterler fakat bazı durumlar vardır ki Kur'an ve hadisler o kişilerin dualarının kabul olmayacağını bildirir. Peki kimlerin duası kabul olmaz?

REKLAM

Çok güzel bir hadisi şerif vardır ve duanın temelini oluşturan, her şeyi özetleyen bir hadistir.

"Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir." (Hadisi şerif; Deylemi)

Bu hadise göre insan ilk önce kendi üzerine düşen maddi, manevi görevleri yerine getirmeli daha sonra Allah'a dua ederek isteklerini bildirmelidir. Örneğin; sınava hiç çalışmayan bir öğrencinin sınavdan tam puan almak için dua etmesi, para kazanmak için hiç çalışmayan emek sarf etmeyen birinin ev, araba gibi maddi şeyler için dua etmesi...

Duası kabul olmayanlar

Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de çeşitli ayetler ve sahih hadisler vardır. Hz. Peygamber Efendimiz (Sav) kimlerin duası kabul olmaz bu hadislerde açıklamıştır. Bunlarla ilgili ayetler ve hadisler şöyledir;

Dua bir ibadet olduğundan İman olmadan yani Allah'a inanmadan dua olmaz. Allah'a inanmayan kafirlerin duası kabul olmaz.

"... Kafirlerin duası daima boşa çıkar." (Ra'd suresi, 14. ayet)

"... Şüphesiz kafirlerin duası boşunadır." (Mü'min suresi, 50. ayet)

Münafıklar için yapılan dualar kabul olmaz.

"Onlar için ister bağışlanma dile ister dileme (farketmez.) Onlar için yetmiş kez bağışlanma dilesen de, Allah onları asla affetmeyecektir. Bu, onların Allah ve Resûlünü inkâr etmiş olmaları sebebiyledir. Allah fasık topluluğu doğru yola iletmez." (Tevbe suresi, 80. ayet)

Duanın yalnız Allah’a yapılması gerekir. Allah'tan başkalarına yapılan dualar kabul edilmez.

"Şüphesiz mescitler, Allah'ındır. O halde, Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin." (Cin suresi, 18. ayet)

İçtenlikle ve samimiyetle yapılan dua kabul olur. Şuursuzca ve gafletle yapılan dualar kabul olmaz.

"Siz, kabul edileceğine yakinen inanarak, Allah’a dua ediniz. Allah'ı unutarak, gafletle edilen dua kabul olmaz." (Tirmizi)

Allah’a isyan ederek ve Allah'ın yasakladığı işleri yaparken yapılan dualar kabul olmaz. Hırsızlık yapılırken, içki içilirken, kumar oynarken... gibi haram olan işler için yapılan dualar kabul olmaz.

"Üstü başı dağınık, toz toprak içinde yollara düşen, ellerini göğe açıp ‘Ya Rabbi! Ya Rabbi!’ diye yalvaran, buna karşılık; yediği, içtiği ve giydiği haram olan, haramla beslenen bir insanın duası nasıl kabul edilir?" (Müslim)

Bid'at ehli olanların (sünnete uymayanlar veya sünneti inkar edenler) duaları kabul olmaz.

Bid'at ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz." (Deylemi)

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir