namaz
namaz sitesi menü

Hacet Namazı

Hacet namazı dilek namazı olarakta bilinmektedir. Birinin dünyaya ve ebedi hayata dair istekleri olabilir, bu siteklerin, dileklerin gerçekleşmesi isteği ile Allah rızası için namaz kılabilir. İşte kılınan bu namaza Hacet namazı denir. Kısaca dünyası, ahireti için bir isteği bulunan kişinin kıldığı dört rekatlık bir namaz. Peki bu namazın hükmü nedir, hacet namazı nasıl kılınır, Hacet namazı duası ve anlamı nedir?

Hacet namazı din işleri yüksek kurulunda geçmekted ve böyle bir namazın olduğu yazmaktadır. Ayrıca Peygamber Efendimiz'im (sav) hadisinde de bir istek için namaz kılınabileceğini söylemiştir. Müslümanların bir isteği, dileği olunca bunu Allah'tan istemekten daha doğru bir yolu olmamalı. Dilek ağacı, dilek kuyusu, çaput bağlama gibi hurafelere yöneleceğine secdeye yönelerek namaz kılması en faziletlisi olacaktır.

REKLAM

Hacet namazı nasıl kılınır

Hacet namazı iki veya dört rekat olarak kılınabilir. Dört rekat olarak kılınışı şu şekildedir;

İlk olarak abdest alınır ve niyet edilir. Niyet ederken Allah'tan ne isteniyorsa, bu namazı ne için kılacaksak onu kalbimizden geçirmemiz belki de dilimizle ifade etmemiz doğru olacaktır. "Niyet ettim Allah rızası için hacet namazı kılmaya"

1. Rekat

- "Allahu Ekber" diyerek İftitah tekbiri alınır ve eller bağlanır ve namaza başlanır.
- "Sübhaneke" okunur,
- "Euzü-Besmele" çekilir,
- "Fatiha Suresi" okunur,
- Fatiha'dan sonra 3 defa "Ayetel Kürsi" okunur.
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir ve üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükudan doğrulurken "Semi Allahü Limen Hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek "Kıyam"a geçilir yani ayağa kalkılarak ikinci rekata başlanır.

2. Rekat

- Besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur,
- Fatiha'dan sonra sıra ile "İhlas Suresi", "Felak ve Nas Sureleri" okunur.
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir,
- Bu rekatın sonunda otururuz ve oturuşta Oturuşta "Ettahiyyatü" okunur,

3. Rekat

- Besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur,
- Fatiha'dan sonra 2. rekatta olduğu gibi sıra ile "İhlas Suresi", "Felak ve Nas Sureleri" okunur.
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir ve ayağa kalkılır,

4. Rekat

- Besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur,
- Fatiha'dan sonra yine sıra ile "İhlas Suresi", "Felak ve Nas Sureleri" okunur.
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir ve son oturuşa geçilir,
- Oturuşta "Ettahiyyatü", "Salli Barik", "Rabbena Atina" ve "Rabbena Firli" duaları okunur,
- "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye ilk önce başımız sağa çevrilmiş  ve gözler omuza bakacak şekilde selam verilir, sonra da aynı şekilde sola selam verilerek namaz tamamlanır.

Namazdan sonra dua

Hacet namazı bir istek, dilke namazı olduğu için namazdan sonra dua etmek önemli. Yüce Allah tabi ki kalbimizden geçeni biliyor, niye bu namazı kıldığımızı biliyor ama bizimde dil ile bunu tasdik etmemiz daha faziletli olacaktır.

Peygamber Efendimiz (sav) bu konuda şöyle buyurmuştur:

"Kişi, ihtiyacı olan bir şeyi Allah’tan veya bir insandan isteyeceği zaman önce güzelce abdest alsın, sonra iki rekat namaz kılsın. Sonra Allah’ı anıp Resulullah’a salavat getirsin ve şöyle desin:

"Hilim ve kerem sahibi Allah’tan başka ilah yoktur. Ulu arşın Rabbi Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allahım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini kazandıracak sebepleri, her çeşit iyiliği elde etmeyi ve her türlü günahtan kurtulmayı senden niyaz ediyorum. Affetmediğin hiçbir günâhımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızâna uygun olan her türlü dileğimi kabul buyur!" (Hadisi şerif; Tirmizi)

İnsanlar bir isteği olduğunda bazen Allah'tan istemek yerine hurefe olan ve hiç bir anlamı olmayan dilek ağacı, dilek kuyusu, çaput bağlama gibi şeylere yönelebiliyorlar. İlk olarak bir isteğimiz varsa omnu elde etmek için sebepleri kendimiz oluşturmalı ve onun yerine gelmesi için gerekli çabayı sarf etmeliyiz. Örneğin sınavdan başarılı olmak sitiyorsak o sınava çalışmalı, sınav zamanı sınavda olmalı ve elinizden geleni yapmalısınız. Siz bunları yaptığınız zaman gerisini Alla'tan isteyebilir ve sonuca razı olursunuz.

Hacet Namazı Ne Zaman Kılınır

Hacet namazı istenilen her zaman kılınabilir. Ama kerahet vakitlerinde namaz kılmak doğru olmadığı için o vakitlerde kılınmaz. En çok mübarek gecelerde, ramazan ayonda ve Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gecelerde kılınmaktadır.

İlginizi Çekebilir

REKLAM

Namaz Nasıl Kılınır

“Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz.” (Hac Suresi, 77. ayet)

Namaz Sureleri

Namaz Duaları

rabbi yessir